Има ли опасни съставки в хляба?
Дали можем да различим качествения от некачествения хляб като влезем в супермаркета? За това разговаряхме в "Денят започва" с проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диетолог, и Кольо Колев, представител на хлебопроизводителите.
Хлябът, който се продава в магазините, съдържа брашно, вода, сол, мая. По този начин се прави хлябът последните 60 години и така продължаваме да го правим, тъй като при него процесите са биохимични и ние не сме толкова гениални, че да ги излъжем, категоричен беше Кольо Колев. Той допълни, че в Европа е забранено да се произвежда генно модифицирана пшеница. И опроверга твърдението, че при производството на пшеница се използват пестициди, като обясни, че те са скъпи.
Проф. Донка Байкова посочи, че често пъти пшеницата не е с добро качество, като дори използваната пшеница е фуражна. В състава на хляба са влагат емулгатори, обясни тя и допълни, че това са производни на мазнините. Влагат се и консерванти, които са соли на пропионовата киселина, която обаче потиска производството на холестерол в черния дроб. Антиоксидантът, който се добавя в хляба, е витамин С, обобщи тя.
Всички части на предаването можете да видите ТУК.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News