Има ли опасни съставки в хляба?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дали можем да различим качествения от некачествения хляб като влезем в супермаркета? За това разговаряхме в "Денят започва" с проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диетолог, и Кольо Колев, представител на хлебопроизводителите.

vlcsnap-2014-01-29-09h43m14s67Хлябът, който се продава в магазините, съдържа брашно, вода, сол, мая. По този начин се прави хлябът последните 60 години и така продължаваме да го правим, тъй като при него процесите са биохимични и ние не сме толкова гениални, че да ги излъжем, категоричен беше Кольо Колев. Той допълни, че в Европа е забранено да се произвежда генно модифицирана пшеница. И опроверга твърдението, че при производството на пшеница се използват пестициди, като обясни, че те са скъпи.

 

vlcsnap-2014-01-29-09h47m21s234Проф. Донка Байкова посочи, че често пъти пшеницата не е с добро качество, като дори използваната пшеница е фуражна. В състава на хляба са влагат емулгатори, обясни тя и допълни, че това са производни на мазнините. Влагат се и консерванти, които са соли на пропионовата киселина, която обаче потиска производството на холестерол в черния дроб. Антиоксидантът, който се добавя в хляба, е витамин С, обобщи тя.

 

Всички части на предаването можете да видите ТУК.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад