Състоянието на българското здравеопазване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проверяват се всички болници, за да имаме рентгенова снимка на състоянието. Това заяви в студиото на "Денят започва" министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Основната тема бе - има ли код червено в здравеопазването и в кои сектори, а поводът за гостуването на министърът - обявените резултати от одита на Сметната палата. Той показа, че част от основните проблеми в сектора е контролът на болниците.

"Още в самото начало на мандата казах, че има редица области в сектора здравеопазване, които абсолютно безконтролно са се развивали във времето, т.е. вървяли са на собствен ход. Едно от тях са лечебните заведения. Фактът, че за 4 години 20 лечебни заведения затвориха врати, много от тях са на ръба на фалита, без ясни контролни механизми, сам по себе си говори достатъчно", коментира д-р Андреева.

Докладът показа, че проблеми с контрола е имало 2012 година. Но от края на 2012 година до сега проблемите не са били изчистени, заяви министърът на здравеопазването. Д-р Таня Андреева отбеляза, че една част са регулирали още в самото начало на мандата, а друга част в момента се разрешава след получаването на резултатите от одита на Сметната палата.

"Фактът, че е липсвало контрол, е довело до фалита на много болнични заведения", категорична е министър Андреева. "Системата е затлачила много сериозно. Аз срещнах проблеми в усвояване на европарите в здравеопазването, проблеми в Спешната помощ, болници във фалит и то сериозни болници, тежките проблеми с контрола в работата на НЗОК, с тези вече прословути милиард и половина, които бяха пренасочени към някакъв друг сектор, но те не отидоха за здравеопазване. Ето, всичко това са системни грешки, те не са просто въпрос на неглижиране на малки проблемчета", добави още здравният министър.

"Имаме назначени и нови специалисти, които извършват този контрол, които са работили в сектора, които имат опит там. Всички лечебни заведения, които са в тежко финансово състояние, изработиха своите оздравителни планове, в част от тях се въведе система за финансово управление и контрол, между другото каквато не съществуваше", увери министър Таня Андреева.

Тя призна, че част от проблемите са нарушенията в счетоводните дейности, но добави, че има достатъчно нормативна уредба, която трябва просто да се спазва, за да се избягват тези нарушения.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева обяви още, че е готова да отстрани директора на Фонда за лечение на деца - Ива Станкова, ако се докаже, че са забавяни документи за лечението на пациентите. Проверката във фонда ще приключи на първи февруари.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад