С какво се хранят децата в училище?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Все повече първокласници у нас са с наднормено тегло. Това показват резултатите от Националното проучване на храненето и хранителния статус на учениците от 7 до 18 г. От Националния център по обществено здраве и анализи   съобщиха, че 28% от децата консумират ежедневно пържени картофи и чипс, шоколадови и сладкарски изделия, безалкохолни напитки, съдържащи захар. Във великотърновското СОУ ,,Ем. Станев“ има най-много първокласници от града и околните села, какво ядат те ви показахме в репортажа на Зорница Илиева в "Денят започва".

В СОУ "Ем. Станев“ учат 164 първокласника. Всеки ден децата се хранят на стол, за да може храната им да е здравословна и полезна.

Кина Котларска – директор на СОУ ,, Ем. Станев“: "Община Велико Търново е организирала столовото хранене на учениците, особено на тези, които са на целодневен режим на обучение. Готви се на едно място и от там се разнася храна по всички училища. Там си съобразяват абсолютно точно менюто, грамажите, съставките.“

Миро Филев – възпитател на 1 клас: "В стола храната е разнообразна – първо, второ, трето – съответно - супа, основно и десерт. Понякога десертът е плод."

За да откъснат децата от изкушенията, които се предлагат в училищния бюфет, класните ръководители работят с родителите.

Илина Керина – класен ръководител на 1 клас – СОУ ,,Ем. Станев“: "Ако в семейството има една стабилна здравна култура, тя се прехвърля и в училище, в смисъл – ние сме партньори. Влияем, но на 100% задачата си остава вкъщи. Виждам почти всяко едно дете от 1 клас, носи на училище домашно приготвена закуска. Учителите им не разрешават да си купуват храна от лафката."

Георги – 1клас: "Закусвам със сандвич, нмамазан с маргарин и шунка. "

Милена Цонева – продавач в лафката: "Закуски, сладко – шоколадчета, сокчета. Спазваме наредба 37 – без вафли, без пуканки, чипсове. Хранят се и общо взето свикнаха, че в лафката няма вредни неща.“

Мария Вълчева – класен ръководител на 1 клас: "Подвижни игри имат в абсолютно всеки час по физическо. След обяд в занималнята, когато времето позволява, също всеки ден се излиза на двора, където изразходват енергия. Много от тях са записани на извънкласни форми като футбол, баскетбол, на плуване ходят.“

Учителите твърдят, че културата на хранене се заражда в семейството, но въпреки това децата се изкушават от вредните храни и не винаги, когато са навън, спазват препоръките на родителите си.

Всички части на предаването можете да видите ТУК.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад