Ресторантьор от Русе заобиколи забраната за пушене

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ресторантьор от Русе откри начин, с който да заобиколи забраната на тютюнев дим в заведенията. Той е прехвърлил половината площ от кафенето си на самия себе си и съпругата си като физически лица и по документи то вече е частна собственост. В нея всеки един посетител може спокойно да си запали цигара, без да бъде глобен. Вижте как в "Денят започва".

Схемата срещу тютюневото вето е изпробвана и работи успешно в това заведение от лятото на 2012 година. След консултация с адвокати, собственикът Никола Стоянов прави решителната крачка да се опълчи на бетонираната забрана за пушене на обществени места. Затова разделя с декоративна ограда  кафенето на две. То  се разпростира на площ от 250 кв.м. Където е барът, билярдните маси и касата не се пуши. В другата част, която е частна територия, всеки може да запали цигара. Посетители не липсват, защото заведението е на метри от Русенския университет.

Али Хасан – студент: „ По принцип е гадно да седнеш на заведение  и да не пушиш, малко е излишен този закон. На изпита даже го коментирахме, че е увъртян малко законът, защото някои хора с привилегии си пушат в закрити помещения, където е забранено, а за нас - хората от долното общество, е забранено почти навсякъде да се пуши, пък хората, които са издали този закон си пушат, където си искат.”

Самият Никола Стоянов е непушач, но признава, че животът го е научил винаги да гледа нещата от двете страни на монетата.

Никола Стоянов – ресторантьор: „И аз не искам да се пуши, харесва ми това нещо, чисто е, но бизнесът не върви. Всеки съществува, за да печели. Производителите на цигари, продавачите на цигари и държавата печелят от изменението на закона за здравето, те не са ощетени, а кръчмарят е ощетен, защото клиентите, които пушат се чувстват дискомфортно и ходят по-малко по такива места, казвам го направо всеки кръчмар го знае.”

След като в частния сектор на заведението вече може да се пуши, оборотът се е увеличил, казва Стоянов. Здравните инспектори обаче проверили обекта и  съставили акт на собственика, който в момента го обжалва.

Никола Стоянов – ресторантьор: „Беше им казано, че там не може да влизат в частен имот, но те казаха, че може да си влизат, където си искат и аз малко се озадачих от това нещо. В същото време бяха извикани полицаите и СОТ-а, инспекторите се учудиха, че фирмата не владее имота. Няма как да е виновна самата фирма, защото не го владее на практика.”

Рестрантьорът казва, че дори проверяващите могат да запалят по цигара в частния му имот като негови гости.

Всички части на предаването можете да видите ТУК.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад