Красимир Вълчев ще помоли ЕК да извади от анкетата за пол "друго"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министър Красимир Вълчев смята, че платформата за дигитална оценка на училищата SELFIE е инструмент на Европейската комисия, чиято цел не е да определя половата принадлежност.Той каза още, че според получената неофициална информация от Европейската комисия причината да има отговор "друго " в графата за пол е в нормативните решения на някои страни по този въпрос.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: В Германия доколкото разбрахме това е по медицински причини, има такава възможност, опитали са се да адаптират инструмента към законодателствата на всички страни.Така че не е сигурно, че това задължително противоречи и е свързано със "социален пол".

Засега графата не можела да се премахне.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Може единствено ЕК по наша молба да го направи, ще отправим такава.

Според Красимир Вълчев в момента няма обществено напрежение по темата. Никое от 900-те училища, в които е влязла платформата не е подало сигнал, че някой е възмутен. Сигналът бил от само от един родител до медиите. Министърът присъства днес на Конференция за дигиталните технологии в училище. Инициативата на вестник "24 часа" събра през последните месеци учители, родители и ученици, които дадоха своите препоръки как да се развива дигиталното образование. Учениците искат дигитални тестове и видеоуроци, които да възприемат повече като игра. Искат и комисия от ученици да одобрява дали учебниците са разбираеми и интересни, а телефоните да могат да се използват в час, защото са полезни.

Дарин Маджаров, Образователна платформа "Уча се": Споделиха, че има нужда от обучение на учителите за новите технологии и уменията как да боравят в дигиталната сфера.

София, 18- то СУ Почти всичките ни учители знаят как се използва интернет, въпросът е не че не знаят как, а просто не искат да го правят.

Учителите искат таблети в час, както и електронните дневници да станат по-масови.Родителите пък търсят баланс между дигиталния и традиционния начин на обучение. Конференцията изработи и меморандум към просветното министерство.

Гергана Паси, Дигитална национална коалиция: На първо място свободен достъп до интернет за учебни цели във всички училища до края на тази година.

И още - оборудване на класните стаи с дигитални технологии и въвеждане на дигитални уроци до средата на 2021 година. Отговорът на министерството:

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това, което можем да изпълним като точка от меморандума е до края на 2019-та дори по- рано всички училища да имат изградени Wi-Fi мрежи.


Министърът обеща и създаване на т. нар."Облачна система"- безплатно електронно съдържание, което да бъде използвано от учениците.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад