Военни помагат в подготовката за Световната купа по ски в Банско

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От Алпийския отряд са подготвили пистите като ги разоравали, поливали обилно с вода, а след това ги заглаждали с машини. Направили по трасетата над 60 см лед, за да има за всички състезатели равни условия.

Майор Здравко Михайлов - началник на отделение "Подготовка" на 101-ви алпийски полк: Вече върху подготвената писта, когато навали нов сняг, задължително трябва да се изхвърли, става завличане със ските.

По стръмните писти военните поставили мрежи, рекламни пана, метални конструкции за изграждане на стартовата и финалната зона. По време на състезанията отново ще са на пистите.

Военнослужещите от алпийския полк трябва да притежават изключителни умения, като да се придвижват по стръмните склонове на пистите, само със ски, без да използват щеки. Налага им се и да носят със себе си товари до 50 кг.

Полк. Димитър Кацаров, командир на 101-ви алпийски полк от Сухопътни войски: Провеждаме зимни алпийски подготовки за оцеляване в планината .... и разбира се безрезервната безвъзмездна помощ на БФС, които ни подаряват екипировка и със специализирани инструктори ни помагат.

Участието на военнослужещи от алпийски и планински отряди в подготовката и провеждането на европейски и световни ски състезания е практика, наложена в страни като Австрия, Германия, Италия и Швейцария.