НСИ ще прави цялостно преброяване на населението през 2021 година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предполага се, че в момента българите сме под 7 милиона. Преброяването след две години ще отговори на въпроса точно колко сме и какви сме. Намаляването на населението като брой не е такъв проблем, колкото какви са структурите на населението, какви са неговите възможности за самовъзпроизводство, за работа, труд, икономика и т.н. Сергей Цветарски обясни, че въпреки намаляването на населението, ние що можем да функционираме като нормална държава, но ще срещаме все повече и повече трудности заради влошената възрастова структура, образователната структура и мигрцията.

Преброителите след две години ще бъдат два пъти по-малко от предния път, а парите, които ще се отделят, са 1,5 пъти повече: от 27 млн. на 38 млн. Има възможност преброяването да е по-евтино, ако повече хора се регистрират електронно. Очаква се до 65-70% от хората да се преброят електронно, обясни Сергей Цветарски.

Той разясни, че отделените средства няма да са само за преброители, а и за модернизация.

Ще се започнат стъпки към създаване на адресен регистър, който ще подобри качеството на преброяването. Ще се изгради и електронна система, която ще служи години наред като платформа за бъдещите извадкови изучавания на населението, добави той.

НСИ полага всички усилия да избегне неточната или невярната информация, която гражданите дават, но това зависи най-вече от тях, заяви Цветарски.

Сергей Цветарски, председател на НСИ: Има хора, които не искат да отговарят на нашите изследвания по една или друга причина. След това са недоволни от данните.

В преброяването няма да има опции като „трети пол“, каквито са и европейските регламенти, увери Цветарски.

Акценти
Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад