Телефонни измамници опитаха да изнудят прокурор за пари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Около 10 ч. сутринта на служебния телефон на един от районните прокурори позвънил мъж, който се представил за инспектор Красимир Николов от Общинската полиция в града. Прокурорът забелязал, че на дисплея се изписва телефонен номер на румънски оператор и разбрал, че най-вероятно става дума за телефонна измама.

Вяра Алексиева, говорител на Районна прокуратура - Варна: Лицето….обяснило на жертвата си, че са заловили част от група от телефонии измамници, в които са намерени списъци с телефонни номера и имена на бъдещи жертви. Обяснено било, че на този телефонен номер, на който е позвънено, фигурира в списъка.

Мнимият полицай казал, че измамниците скоро ще се обадят на стационарния телефон. Затова поискал разговорът с него да продължи по мобилния. След минути мъж, представил се за лекар, обяснил, че дъщерята на жертвата е пострадала тежко в катастрофа. За направената й операция на крака с поставяне на златни пирони поискал 30 000 евро.

Вяра Алексиева, говорител на Районна прокуратура - Варна: Когато жертвата обяснила, че не разполага с толкова голяма сума пари, лекарят започнал да заплашва жертвата, с това, че ще й изпрати 15 брадати мъже, както й започнал да отправя към нея множество обидни, вулгарни думи.

След дълги уговорки, продължили повече от 5 часа, измамникът се съгласил да получи само 7 000 лв. Банкови брошури, имитиращи пачка с пари, били сложени в торбичка и занесени на уговореното място. Малко по-късно там се появила 80-годишна жена, за да вземе парите. Тя е задържана от полицията.

През последните три седмици полицията във Варна е разкрила петима телефонни измамници, като трима от тях вече са в ареста. От ноември миналата година досега са образувани 16 досъдебни производства, а общата сума, с която са ощетени жертвите, надхвърля 80 000 лева.

Телефонните измамници измислят и нови сценарии, като случая с 29-годишна жена от Нови Пазар. Мъж се представил за сътрудник в банкова институция и й обещал съдейства за теглене на банков кредит или за рефинансирането на вече съществуващ.

След редица въпроси жената споделила, че има финансови затруднения. При което измамникът заявил, че е проучил кредитното й досие и може да и помогне да изтегли още пари, но за това й поискал 280 лв. Жената превела сумата, после дала още 900 лв като гаранция. След като не получила документите за кредита, жената сигнализирала в полицията.

От полицията и банковите институции за пореден път заявяват, че не звънят в домовете на хората, за да искат пари.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад