Мобилни спасителни екипи в навечерието на летния сезон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Две седмици преди официалното откриване на плажния сезон мобилни групи от спасители вече са на бургаския бряг. Три обходни двойки следят за безопасността на една от най-големите градски плажни ивици по българското Черноморие. За предприетите предварителни мерки за безопасност разказа репортерът на "Денят започва" Веселин Григоров.

Пепа Николова и Петър Колев са двойка спасители. Морските спецове предупреждават, че водата е само около 14 градуса и ще бъде подходяща за къпане, когато стане поне 18.

"Все пак хубавото слънчево време предразполага хората да съчетаят приятната разходка с къпане", посочи Петър Колев.

"Има и деца, включително от петгодишна-седемгодишна възраст, на руски граждани и трябва да са под непрекъснато наблюдение, защото са със самочувствието, че могат да плуват, а не се знае колко родителите могат да отреагират в определена ситуация", обясни Пепа Николова.

Млади родители също са доволни, че толкова рано има спасители и бързат да се насладят на плажа, докато все още няма хора.

Работното време на спасителите е от 9 до 17 часа. С тях дежури и линейка с медицинска сестра. Шефът на Службата по водно спасяване каза, че проблеми с набирането на спасителите няма, но има проблем с културата на плажуващите.

"Хората не са свикнали да се съобразяват с червения флаг на плажа, както се съобразяват с червения светофар, на който никой не пресича. За жалост на плажа не се спазва това и всяка година имаме проблеми", коментира Николай Иванов - началник на Службата по водно спасяване.

Плажните двойки ще обхождат ивицата до края на месеца, на първи юни плажа официално вече ще работи с 14 спасителни поста, с по двама спасители, които ще дежурят от 8 до 18 часа всеки ден.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад