Над 1000 семена в новия Ноев ковчег

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хиляди образци на български семена ще бъдат изпратени за съхранение в Глобалното хранилище, известно като новият Ноев ковчег в най-северната част на Норвегия, където се намира архипелагът Свабард. Там се пази световното наследство от растителни видове за бъдещите поколения, разказва за "Денят започва" Мариела Хубинова. У нас с тази важна задача са се заели специалистите в националната генетична банка в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малаков” в Садово.

Най-ценното от българските растителни видове се пази зад три тежки врати в генбанката в Садово. При специални условия в хладилна камера се съхраняват близо 43 хиляди вида от различни култури.

В националната генетична банка температурата е минус 18 градуса. Тук се намират и едни от най-старите образци от 1957-ма година.

Преди да дойдат в хладилната камера, семената се обработват по специален начин, който трябва за запази кълняемостта при влажност на зърната от 3 до 7 процента. След тримесечно изсушаване те се вакуумират в трипластово ламинирано фолио.

"Установено е, че могат да бъдат запазени, без да се променя тяхната жизнеустойчивост и кълняемост повече от 150 години", обяснява гл. ас. д-р Гергана Дешева – директор на Националната генбанка гр. Садово.

Целта на специалистите е да се запазят ценни български култури, които при евентуални климатични аномалии могат да се възстановят в естествените си местообитания. България изпраща над 1000 екземпляра от различни видове семена. Леща от 1986-та година е сред тях.

В Глобалната генбанка в Норвегия ние изпращаме само български форми. Те ще бъдат транспортирани в специални контейнери със самолет. На всеки 10 години ще трябва да се проверява тяхната жизненост.

"Ще бъдат включени две основни групи образци - зърнено-житни и зърнено-бобови. От първите това са пшеница, твърда, царевица, ечемик, от другите - леща, фасул, вигна и секирче", поясни гл. ас. д-р Гергана Дешева.

В генбанката в Садово, която е основана през 1984-та година, има образци не само на типично български семена. Над 100 държави от цял свят изпращат у нас своите уникални екземпляри растителни видове, които се пазят в специалните камери за съхранение.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад