Търси се пазар за ягодите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Първите ягоди, които се произвеждат в района на гоцеделчевско вече се продават, но не на тържища и пазари, а на пътя до нивата, където се отглежда културата. Цената за килограм сега е 3 лева . След 10 дни, когато се очаква да бъде разгарyt на беритбата, ароматният плод ще се предлага директно от призводителите с 50 стонинки по-евтино. Заради дъждовете, обаче, една трета от реколтата е изгнила.

Рамуш Чауш отглежда био ягоди на площ около 30 декара до пътя за гоцеделчевското село Дъбница. От една седмица на сергия до нивата изкарва по 20 касетки на ден, които бързо разпродава, защото сладкият плод е без

химикали и e ароматен. Ако дъждовете не спрат, голяма част от реколтата може да изгние, притеснен е стопанинът, който влага хиляди левове в отглеждането на ягоди.

„ Пордукцията, заедно с плода, просто загни. Не може да диша, просто кореновата система и хлорофозата ги съсипа, защото при мене е биологично производството 100 процента”, споделя Рамуш Чауш.

Производителят няма осигурени пазари за екологичните ягоди, които отглежда по холандски модел. Разчита на хората, които вече са купували през миналите години или пък минават случайно покрай нивата му. Според

Рамуш държавата трябва да осигурява изкупуване на земеделска продукция.

„Държава, тя казва: това си е твой проблем, но при проблем ,че държавата ни не е изградила още пазар, не знам какво може да ти помогне, но всеки сам трудно ще стане”, казва Рамуш Чауш.

Ако природата е благопирятна, стопанинът очаква тази година от декар да изкара най-малко един тон ягоди. След две седмици, когато е разгарът на кампанията, ще наеме и около 20-ина работници от близките села. Ще им плаща дневна надница за месец и половина.

Репортер: Елена Чимева

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад