Тютюнопроизводители без договори за изкупуване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Около 5 хиляди са тютюнопоризводителите в Благоевградска област, само половината от тях са сключили договори с фирмите за изкупуване на новата реколта. Стотици семейства сега засаждат суровината, без да знаят кой ще прибере продукцията. За несигурността и страховете на тютюнопроизводителите разказа репортерът Елена Чимева в "Денят започва".

Мустафа и Емине Съриеви от гърменското село Дебрен смятат тази година да отгледат тютюн от близо 3 декара. Разчитат на суровината, защото с парите от нея хранят 7 души. Сега засаждат, без да имат договор за

изкупуване.

"Фирмите договори не правят, нищо не правят и просто сме хвърлени ей така и го сеем ей така си, не знаем за какво го сеем", признава Мустафа Съриев.

Мустафа разказа,че много от семействата в селото до преди две години отглеждали корнишони. Заради липса на пазар, обаче, се отказали и от миналата година пак се захванали с тютюна.

"Няма кой да заложи краставици, освен само тия, където са по програмите, друг няма кой да заложи, защото за 30 - 40 ст. не струва, няма кой да работи”, признава Мустафа Съриев.

От Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюн у нас казаха, че с промените в Закона за тютюна стопаните ще сключват само по един договор с фирмите и ще има точно определени срокове. Предвижда се да има и Камара на тютюнопризовидтелите, където хората ще могат да подават сигнали за нередности. До две седмици се очаква промените в закона да бъдат разгледани в парламента.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад