Проф. д-р Кожухарова за необходимостта от ваксини при децата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поредният случай на бактериален менингит, причинен поради ненаправена ваксина предизвика нови бурни реакции. Противоречиви мнения се сблъскват по въпроса до колко са полезни и до колко опасни ваксините за децата до едногодишна възраст? В студиото на "Денят започва" гост бе националния консултант по епидемиология проф. д-р Мира Кожухарова, която отговори на тежките въпроси. Тя обясни рисковете от ваксината и рисковете от това да не ваксинират децата си и отговори на въпросите на някои зрители на сутрешния блок на БНТ.

"Всъщност лозунга "НЕ" на ваксините има алтернативен - "ДА" на болестите. И в случая наблюдаваме точно това - всички страшни черти на ваксините, са по-малко страшни от заболяването на това детенце. Аз не мога да си представя човек да спекулира с някакви мними опасности при лицето на едни страшни болести, каквито са менингитите. Между другото не е само хемофилус инфлуенца, по същото време се прави имунизация и срещу менингити, които се причиняват от стрептококкус пневмоние. Тези болести са много страшни за малките деца, защото голяма част от тях загиват, а също така тези, които успеят да оживеят, много често оживяват с увреждания", обясни д-р Кожухарова.

Иначе казано имунизационният календар включва ваксини, които са срещу застрашаващи живота болести", добави още тя.

Проф. д-р Мира Кожухарова обясни някои от ваксините, обясни и причините да се прилагат в такава възраст. Тя добави още, че благодарение на тях хората вече не се страхуват от инфекции като дифтерия, но рискът от нея не е малък и е причина за високото внимание на специалистите.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад