Нужен ли е нов модел на пазара на горива у нас?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Ако погледнем таксите, акцизът и ДДС у нас, определено са едни от най-ниските, а в същото време като крайна цена се доближаваме до цените в Европа", каза Начев.

Според него правителството прехвърля отговорността на производителите и търговците. При търговците на дребно, обаче, "нещата са достатъчно изпилени", а КЗК няма да представи нещо по-различно от направените досега проверките на големите шест, прогнозира експертът.

"Трябва законодателна инициатива, за да бъде сменен модела, по който работи пазарът на горива у нас. Дори да се намали акцизът, най-много след шест месеца цените отново ще достигнат тези нива, защото пазарният механизъм за търсене и предлагане действа безотказно... В този смисъл, това е мястото, където трябва правителството трябва да насочи усилията", настоя Васко Начев.

За проф. Тасев "натискът на обществото като че ли сдържа този апетит" за максимална печалба.

"Ние сме някъде по средата спрямо европейските нормативи, което означава, че КЗК ще потвърди тезата, че няма концентрация, че няма злоупотреба с монополно положение", предположи енергийният експерт.

Той подчерта, че "всяка намеса в пазарната логика може да бъде контрапродуктивна".

"Ако погледнем какви са възможностите на държавата, те са твърде малко на този етап", отбеляза проф. Тасев и добави, че с промени в касовите бележки нищо няма да се постигне.

Трябва основните производители и дистрибутори да разработят нова методика и да проведат разяснителна кампания за горивата, категоричен беше той.

Какво казаха енергийните експерти вижте във видеото.