Рисковете за децата в онлайн пространството

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Подготвени ли са родителите и педагозите, за да опазят децата от онлайн опасностите? Могат ли да разчитат родителите на специални приложения, за да контролират сайтовете, които посещават децата им?

В Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха доц. Стоян Везенков - декан на Факлутета по "Обществено здраве, здравни грижи и спорт" към ЮЗУ, и студентките в 4-ти курс Елеонора Христова и Татяна Тодорова.

Данните показват, че деца още в детската градина ползват мобилни телефони с интренет, а родителите и им не знаят какви сайтове отварят. Според експертите голяма част от децата по-лесно работят с новите технологии от възрастните.

Деян Благоев, специалист по онлайн защита на деца: "На три години знае как да си търси картинки и филмчета без да чете. На седем години вече е в интернет и дори вече има свой собствен профил. Така че родителите трябва да говорят, да обясняват."
Радиона Никова – Национална агенция за закрила на детето: "Ние вече говорим за едно ново понятие, което се нарича дигитално-медийна грамотност. Това е един нов тип грамотност, умения на децата, които ние всички се опитваме да стимулираме."

Най-често децата стават жертва на педофили и онлайн измами. Понякога попадат в привидно безопасни сайтове на реклами и клипове, които са с неподходящо съдържание.

Деян Благоев, специалист по онлайн защита на деца: "Напишете в Гугъл която и да е дума и вижте след колко страници ще се появи такова съдържание или нещо, което не е подходящо за детето ви. Ще се изненадате колко бързо се достига. Като каже някой родител: "Ама то детето е до мен, аз знам какво прави. Не, не знаеш какво прави детето ти. Детето ти знае неща, които ти не знаеш."

Децата са запознати с "дарк уеб" и "дийп уеб", а родителите им дори не са чували за съществуването на интернет мрежи, в които се продават дрога и оръжия. По-големи ученици разказват, че след опити на педефили да стигнат до тях са започнали да ограничават контактите си в социалните мрежи.

Експертите съветват родителите да ползват специални приложения, с които могат да контролират децата си без да навлизат в личното им пространство.

Според експертите трябва да се работи не само с родителите, но и с учителите, които също трябва да са подготвени за онлайн заплахите.