Учени обмислят да заменят материалната дефиниция на килограма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Още от 19 век еталонът за един килограм е метален цилиндър, изграден от платина и иридий. Според експерти тази материална дефиниция вече е остаряла. Причината - съвременните замърсители на въздуха за оказали негативно влияние на цилиндъра и са довели до неговата дестабилизация. С други думи, заради корозията той може да не тежи точно един килограм.

Д-р Йан Робинсън - Национална лаборатория по физика: "Живеем в съвременен свят. Вредните частици във въздуха са вече повече от колкото тези през 19 век. Някои от тях успяват да се залепят по цилиндъра и се налага да го почистим със специални материали. С всяко чистене рискуваме масата му да намалее."

Идеята е вместо метален цилиндър, да се използва електромагнитна сила. Алтернативата, която ще бъде предложена на конференцията, се нарича константа на Планк. За нейното определяне ще се използва специален уред, който може да определи масата на едно тяло по атомен начин.

Д-р Йан Робинсън - Национална лаборатория по физика: "Досега ние определяхме едно тяло за леко като го съпоставим с друго по-тежко. Но това е трудно за нас учените, тъй като този подход не дава отговор за атомния състав на двете тела. Един от плюсовете на новия подход е, че можем да измерим едно тяло без то да бъде съпоставено с друго."

Докато новата дефинция ще позволи на учените да измерват тела с много по-голяма точност, потенциалната промяна няма да бъде усетена от нормалния потребител на стоки.

Това не е първият път, когато конференцията променя определението за мерна единица. През октомври 1967 година, физиците сменят дефиницията на понятието секунда от астрономическо на атомно. Промяна, без която, технологии като джипиес и интернет не биха съществували.

Всички приходи от продажбите от календара ще отидат за благотворителна организация, която помага на имигранти и семейства с малки доходи. От 2012 година насам, календарите на семейство Киркман са успели да съберат над 70 хиляди долара.