Проф. Бруно Майзер: Дългосрочното решение не е трансплантационният туризъм

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпрос: Професор Майзер, пациенти в България умират, защото имаме много голям проблем с донорството, не можем да изпълним завишените критерии на Евротрансплант от миналата година и се нуждаем от помощ като държава. Тези критерии, за 10 донора годишно на милион население, едва ли ще бъдат достижими в близко бъдеще. Може ли да продължим сътрудничеството с Евротрансплант, ако не ги изпълним? Има ли начин това да стане?

Проф. Бруно Майзер: Разбира се, това е крайната цел - да достигнете 10 донора на милион население. Но това не означава, че това трябва да стане до утре. Да, засега сте далече от целта, но с помощта на Евротрансплант може да подобрите донорството. Ще ви дам пример с Хърватска. Когато те поискаха да се присъединят към нас започнаха с 5-6 донора на милион души, а сега даряват 35. Виждате какъв напредък е това. Въпросът е да се върви в правилната посока.

Въпрос: Каква е правилната посока? Държавата преговаря и с Православната църква по въпроса, това е важно, но все още сме много далече от целта. Какви съвети може да ни дадете?

Проф. Бруно Майзер: Най-важното, от моя опит, е да има силна политическа воля, да има наследственост, ако отговорните хора се сменят често, винаги се губи време, енергия и знания, затова трябва да имате стабилна система в отговорните институции за донорството. Вече бившият директор на българската агенция за трансплантация д-р Мариана Симеонова беше много отдадена и мотивирана. Аз съжалявам малко, че тя очевидно вече не е на поста, че е подала оставка. Все ще не съм общувал с новия директор, затова не мога да съдя нищо за него. Но аз съм сигурен, че с правилното сътрудничество ще достигнете тези критерии. Скоро разговарях със заместник-здравния министър Жени Начева, тя полага усилия, информира ме, че се правят реформи. Видя ми се целенасочена и с желание да промени системата. Ако продължите така, ще подобрим отношенията си.

Въпрос: Вярвате, че с повече усилия можем да станем пълноправен член на Евротрансплант. Може ли да дадете прогноза кога ще стане това?

Проф. Бруно Майзер: Въпрос на усилия е, на законови изисквания, прозрачност и пак казвам на наследственост - много е важно хората да останат на постовете си достатъчно дълго време, защото отнема няколко години да достигнеш правилната посока.

Въпрос: Ако покажем усилия и подобряване на донорството, ще ни съдействате ли да продължим трансплантациите в чужди клиники, например белодробни трансплантации, които до миналата години се правеха във Виена, но договорът изтече. В момента чакащите за бял дроб у нас нямат алтернатива. И още нещо, питам ви какъв брой донори трябва да достигнем, за да продължи сътрудничеството с вас в близко бъдеще?

Проф. Бруно Майзер: Евротрансплант помага на непълноправните членки под формата на споразумения за обучение, което означава, например болница в София кандидатства за такова споразумение за белодробна трансплантация, ние оценяваме кандидатурата и ако преценим, че е успешна, се свързваме с различните центрове, които предлагат въпросната трансплантация на наша територия. Ако един или повече центрове проявят интерес, подалата кандидатура болница в София може да избере къде да се проведе обучението. Така екип от трансплантолози от София може да отиде да се обучи и най-важното - да вземе свои собствени пациенти.

Въпрос: Здравните власти се опитаха да се договорят по този начин с клиниките в Есен и Йена, но получихме отказ.

Проф. Бруно Майзер: Есен имат организационни проблеми за решаване. За Йена, доколкото знам, не е окончателно решено. Не забравяйте, че през лични контакти с различни лекари може да се договори такова сътрудничество. Както беше случаят с Виена, за който казахте. Това не е в нашите правомощия и задължения.

Въпрос: Но какъв избор тогава имат спешно чакащите пациенти? Това не е ли смъртна присъда?

Проф. Бруно Майзер: Повтарям ви, пълна отговорност на центровете е да решат дали ще приемат български пациенти. Това Евротрансплант не го решава. Тоест, ако център като Виена след лични разговори реши да трансплантира българи, това си зависи от тях. Ние не се месим. Това е номер едно. Номер две, вие имате донори в България, доколкото знам губите по няколко донора годишно. Не разбирам защо тези органи, които не са нужни или подходящи в България, не се препращат към Евротрансплант. Това е първата стъпка към сътрудничеството.

Въпрос: Имало ли е някога проблем с донорите, които страната ни е давала на Евротрансплант през годините?

Проф. Бруно Майзер: Не, докато получавахме органи от вашата страна, аз нямам информация да е имало проблем. Проблемът е, че от две години не сме получавали нито един орган от български донор.

Въпрос: Може ли да се кажете нещо на българските пациенти на финала на интервюто. Това интервю с вас правя по тяхно предложение. То е тяхна идея. Обърнете се към тях.

Проф. Бруно Майзер: Разбира се. Крайната цел на Евротрансплант е да помогнем на страни като вашата да станат самостоятелни. Дългосрочното решение не е трансплантационният туризъм и здравното емигриране. Решението е да имате самостоятелни програми и за белодробни трансплантации, и за други, да сключите споразумение за обучението на ваши специалисти в чужди клиники, първо да направите трансплантации в тези чужди клиники и после след около 3-4 години да може да ги правите успешно и в София. Това е пътят и той трябва да бъде подкрепен и от пациентите, и от лекарите, и от здравните власти.