Пенсионер от Стара Загора отваря дома си за бежанци

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пенсионер от Стара Загора иска да предостави къщата си за настаняване на сирийски бежанци. Имотът на Борис Лисичков се намира в град Мъглиж и от няколко години никой не живее там. Бившия миньор е категоричен, че освен държавата трябва да има и хора, които да помогнат на бежанците.

Борис взел решението спонтанно. Разказва, че като видял условията, в които живеят някой от сирийците веднага му хрумнала идеята да им предостави къщата си в град Мъглиж, която стои заключена, за да осигури поне на няколко човека дом.

"Веднъж гледах по телевизията палатките, в които живеят тия хора. Знам какво значи да живееш в палатка, аз съм служил 3 години в армията и знам какво значи да изкараш през зимата да живееш в палатка. Само който не е живял в палатка, той не знае", казва Лисичков.

Къщата на старозагореца се намира в центъра на град Мъглиж. Има три стаи и двор. Борис я предоставя с всички удобства в нея – електроуреди, съдове, завивки. Дори е осигурил дърва за зимата и е предплатил водата за няколко месеца напред.

Има едно единственото условие. "Изискванията, които имам, е да са сериозни хора, които да уважават имота като свой, да го пазят като свой. Нищо друго не искам от тях, просто да бъдат хора, да знаят, че са на място, където е по–добре за живеене от тези палатки", обяснява старозагорецът.

Сега мъжът се надява да бъде задействана процедурата от компетентните органи за настаняването. А той е категоричен, че очаква новите си приятели, за да ги посрещне по български.

Автор: Десислава Петкова

Цялото предаване може да видите ТУК