Георги Първанов: По-кротко на военнолюбците, на България не ѝ подхожда ролята на ястреб

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В света всичко се обърка, но това не е от вчера, не е и от миналата седмица. Войната в Украйна е страшна - война между два славянски народа. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" президентът Георги Първанов (2002-2012).

Той припомни, че в Москва не са възразили срещу амбицията на Киев да е част от ЕС. Спорът е за това дали да принадлежи към НАТО и преди всичко за въоръжаването и потенциалните заплахи за Руската федерация.

“Искам да кажа едно - нито президентът Путин, нито Русия в каквато и да е форма, не са противодействали на присъединяването на България към НАТО, дори когато аз съм водил тези преговори… Сега се появяват идеи по българското Черноморие да се разположат натовски оръжия, може би с ярен заряд”, заяви Първанов и препоръча: “По-кротко на военнолюбците. На България не ѝ подхожда ролята на ястреб.”

Според него България е била и е солидарна с останалите страни-членки на НАТО, “но не можем да бъдем солидарни, когато се водят бойни действия край нашите граници и когато обект на тези бойни действия са близки до нас народи”.

“Тук трябва да ни бъде позволена една дистанция, която да запазим”, категоричен беше той.

Първанов подчерта, че България е солидарна с Украйна и ѝ оказва хуманитарна помощ, но “би препоръчал настойчиво, би възразил срещу това ние да участваме с въоръжение”.

“Ние няма да помогнем много на укранците с това, но само ще създадем напрежение около нашата страна”, настоя той.

Според него е от голямо значение да се възстанови доверието, диалогът, за да бъде спряна войната в Украйна. Първанов апелира за подновяване работата на формата НАТО - Русия, където преди години успешно са били търсени и постигани общи решения за мира в света.

Какво още каза президентът Георги Първанов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад