Възможните сценарии за войната - говорят Ангел Найденов и Валентин Радев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Възможните сценарии за войната и руските атаки в Украйна - в студиото коментират военните експерти Ангел Найденов и Валентин Радев.

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" Ангел Найденов заяви, че сме далеч от картината да рухне руската мощ, но отбеляза, че логистиката е била разчетена за бърз успех, който не се е осъществил. "Ако има изненада в този случай е упоритата съпротива на украинската армия. Все още руската армия избягва да влиза в населените места, защото е ясно, че там предимство имат защитниците. Освен факта, че все пак те се опитват да избегнат разрушаването на цивилната инфраструктура и съответно цивилните жертви сред украинското население", коментира Найденов.

Валентин Радев изрази мнение, че най-вероятно стрелбата по жилищни сгради в Украйна са случайни ракетни попадения. "Това е отечествена война, хората се бият по домовете си", допълни още той.

Радев коментира, че в момента има толкова много оръжие, че планетата може да бъде унищожена над 10 пъти. "Всеки знае, че стигне ли се до там, и от двете страни загубите ще са такива, че по-добре да не го почва. Американците са най-силни в момента, единствено Байдън може да влияе на Путин по някакъв начин",  смята Радев.

"Намесата с военни части би означавало трета световна война. Би означаво светът да си изправи на ръба на ядрената катастрофа", коментира Ангел Найденов.

Според него не трябва да се подценяват дипломацията и международния натиск. "Имаме безпрецедентно от гледна точка на единството на международно осъждане на агресията и на войната започната от Путин в Украйна. Не бива да подценяваме и ефекта на икономическите санкции", коментира още той.

Валентин Радев коментира и позицията на България в конфликта. "България изостана, правителството действаше неадекватно. Трябва да сме адекватни на това, което се случва в ЕС и НАТО. Стефан Янев подведе премиера. Всичко това беше грешно и не случайно той беше сменен", заяви Радев.

Ангел Найденов заяви, че е съгласен с президента Радев, че смяната на министъра на отбрана е риск. Но според Найденов по-голям риск е разминаването в позициите, оценките и политиката. 


Вижте целия разговор във видеото. 
 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад