Каква е цената на напрежението? Анализ на Ваня Григорова, Левон Хампарцумян и Григор Сарийски

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ние сме в турболенцията на военния конфликт в Украйна, така че много трудно може да предположим какво ще се случи. Твърди се, че ще продължи налагането на мерки и санкции срещу Русия. Ако се ореже и възможността за плащане на доставките на руски газа, ситуацията, меко казано, ще стане особено тежка за цяла Европа. Така в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” коментира  накратко икономическата перспектива Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа”.

Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН се съгласи, че икономическите ефекти от войната в Украйна са непредсказуеми. Вече се наблюдава едно изпреварващо покачване на цените от страна на складовете и търговците на дребно.

“Когато търсим баланса на негативния ефект върху нас и санкционираната Русия, трудно можем да кажем, че балансът е в наша полза”, отбеляза той.

Ембарго на доставките на руски газ може да се наложи, когато има алтернатива, която да бъде с 20-30% по-скъпа, отбеляза банкерът Левон Хампарцумян и допълни:

“Ние сме си виновни, че нямаме достатъчно независими източниците на енергия. И това не е само в България.”

Какво още казаха гостите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад