Мисия в небето - българските пилоти на изтребители в Деня на армията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Авиобаза "Граф Игнатиево" е ключов елемент от историческия път на българската изтребителна авиация. От там се осъществява непрекъснатото бойно дежурство, а в момента са базирани нидерландски изтребители Ф-35, които съвместно с българските МиГ-29 охраняват до края на май въздушното ни пространство. По време на демонстрациите пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" и колегите им от "Безмер" представят своите умения при управлението на самолети.

Работата на майор Димитър Метаксов е в кабината на МиГ-29. От 11 години лети с този самолет и сега е командир на изтребителна ескадрила в Граф Игнатиево. Ескадрила с девиз от две думи "Няма измъкване".

"Когато самолетът е дошъл в България той наистина е бил чудо маневрен, тяговъоръжен и затова той си е доказал този девиз: "Няма измъкване".

Голям екип от специалисти поддържа българските изтребители МиГ-29 да летят, така че да минават с лекота скоростта на звука.

"Следващият път, като чуете "Бум" някъде над Пловдив, може да се сетите, че един от тези взима един километър за под две секунди, което си е постижение и като наука, и на хора, които работят тук, и на летците, които са на борда", допълни капитан Николай Кацаров, инженер по самолетни двигатели.

В небето над Граф Игнатиево всеки полет носи послание. Специален поздрав за празника на храбростта и българската армия отправиха и нидерландските военослужещи. Техен изтребител Ф-35 летя крило до крило с български МиГ-29 два самолета от различни поколения, с които в момента се охранява българското въздушно пространство.

"По този начин ние сравняваме нашия аршин, нашите подготовки и мога да кажа, че много добре се сработваме с колегите от другите натовски държави", каза още майор Димитър Метаксов.

Самите авиатори казват, че най голямата им победа е, че съществуват. Въпреки хроничните проблеми с малкото летателни часове и усложнената обстановка от войната в Украйна.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад