Модернизираният танк Т-72 в сухопътни войски

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Модернизацията на базовия ни танк Т-72 по най-съвременните натовски стандарти е един от основните проекти на армията. Амбицията на висшето командване на Сухопътните войски е първите 44 машини да се превърнат в ядрото на тежката механизирана бригада, която страната ни вече изгражда, в отговор на новите предизвикателства в сферата на сигурността, породени от войната в Украйна.

Модернизираният танк Т-72 е най-мощната бойна платформа на въоръжение в Сухопътните войски. Танкът може да води точна стрелба до 3 километра.

Модернизацията се осъществява в ТЕРЕМ "Хан Крум" чрез интеграция на израелски технологии, като система за управление на бойните действия, за индикация при облъчване от противник, комуникационно-информационната система, допълнителен агрегат, и системата за наблюдение на механик водача.

Системата за управление на огъня има датчици за измерване на метеорологичните данни, както и температурата на заряда, като прави актуализация и корекция на данните за стрелба. Тя позволява прихващане и следене на движеща се мишена.

"Системата за управление на огъня включва и термовизия, което дава възможност на танкът да води бой по всяко време на денонощието. Не е тайна, че Сухопътните войски са слепи нощем. Това е един прекрасен пример как модернизацията ще доведе до едни по-големи възможности", заяви бригаден генерал Николай Караиванов, заместник-командир на Сухопътните войски.

Нощният мерник е от пасивен тип, което не позволява на противника да засече танка, докато се прицелва, а електронната оптика осигурява десетократно приближаване.

"Наблюдението на противника става едновременно като от мерача, така и от командира. Всеки си има дисплей. Едновременно могат да гледат и да наблюдават противника. Командирът на танка има възможност да отнеме насочването от мерача и да води огън той, с отделен прибор за насочване. Той е като джойстик", допълни майор Веселин Василев, заместник-командир на 61-ви танков батальон.

За старши сержант Иванов новата система за водене на огън е като детска игра.

"Много лесно се борави със самата система. Удобна е, практична е и ни дава по-големи възможности за отразяване на противника", добави старши сержант Ивайло Иванов, заместник-командир на танков взвод.

Монтираният допълнително агрегат дава пълна автономност на танка.

"Тоест без да работи главният двигател, в продължение на часове машината да остане незабелязана, да няма няма отпечатък - топлинен", коментира бригаден генерал Николай Караиванов, заместник-командир на Сухопътните войски.

"Позволява работата на всички системи на танка, както и движение на купола и на оръдието при неработещ двигател", заяви майор Веселин Василев, заместник-командир на 61-ви танков батальон.

Агрегатът има разход на гориво до 5 литра на моточас, докато на танка е 85 литра на моточас.

Система за ранно оповестявана сигнализира екипажа, ако е засечен от противник и определя от какъв тип е заплахата - от самолет, дрон, ракетна или артилерийска система. Тя се състои от 4 датчика. При облъчване системата позволява получаване на визуален сигнал на дисплеите на командира и мерача и звуков сигнал в шлемофоните.

"Има 360 градусов диапазон на засичане, дава пълна информация откъде идва атаката на противника", добави ефрейтор Иван Маджаров, мерач на танк.

Системата за наблюдение на механик водача му дава възможност да управлява танка денем и нощем, с еднаква прецизност.

"Тя е пасивен тип и осигурява наблюдение не по-малко от 100 метра далечина и обзор не по-малко от 40 градуса", заяви майор Веселин Василев, заместник-командир на 61-ви танков батальон.

Прототипът с подобрения преминава успешно две изпитания на полигоните Змейово и Ново село и след направените корекции от Сухопътни войски танкът Т-72 е готов и за серийно модернизиране.

"Модернизацията беше насочена предимно в подобряване на прицелните устройства, бързината, с която екипажите могат да действат и най-важното - улеснение на екипажите, за да могат да бъдат освободени за решаване на тактически задачи, а не само за воденето на огъня", каза още бригаден генерал Николай Караиванов, заместник-командир на Сухопътните войски.

 

 
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад