"Плач на ангел" - един текст, който те кара да разсъждаваш

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Много съм щастлив, защото за първи път играя на сцената на фестивала "София моно" в парка на "Военна академия - Г.С.Раковски". "Играх веднъж представлението на Народния театър "Плач на ангел" на лятна сцена", сподели в "Денят започва с Георги Любенов" актьорът, председател на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Допълни, че въздействието на естествения декор на природата е още по-силно и зрителят възприема още по-силно посланието на текста на спектакъла.   

На 19 и 20 юли публиката ще може да се докосне до небето и до необятността на текста на Стефан Цанев. Режисьор на спектакъла е Стоян Радев.

На 24 юли моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Плач на ангел" може да бъде гледан в читалище "Г. Кондолов" в град Царево, съобщи Мутафчиев.

Относно свободата - основна тема в спектакъла "Плач на ангел", Христо Мутафчиев смята, че когато към нея добавиш думата прекомерна, тя се превръща в свободия. "Иначе свободата е състояние на духа, когато се чувстваш свободен да се себеизразиш, да протестираш, да помислиш или да диалогираш нещо с някого. Свободата е възможност да имаш избор", коментира той.

Явно болката на Земята е толкова голяма, защото в края на представлението ангелът казва: "Гледа църквата отгоре, а край нея ни деца, ни жени, ни мъже! Поглежда я - само старци щъкат, приведени като гладни църковни мишки. Гледа ангелът и пита: Коя е тая умряла държава? - пита ангелът и плаче".

Христо Мутафчиев коментира и темата с мерките срещу ковид и управлението на страната. Обяви, че най-вероятно в театрите няма да бъдат предприети мерки. "Актьорите не желаят да спазват ново ограничение". Наесен творческият сезон за театрите у нас може да започне със стачка заради недофинансирането в сектора. Според него, освен при театъра, недофинансиране има и в други сектори, а какви ще бъдат протестните акции е въпрос на лична творческа креативност.

Какво още каза той в студиото на предаването - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад