"Войната на буквите" - един роман, който става сериал

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тече снимачният процес на сериала на БНТ "Войната на буквите". Проектът е по едноименния роман на Людмила Филипова. Авторката днес беше гост в студиото на "Денят започва с Георги Любенов", заедно с един от  сценаристите на филма Георги Иванов.   

Людмила Филипова разказа, че действието се развива в Х век. "Моята основна цел беше да разкажа за създаването на кирилицата, наречена още българицата. За делото на Кирил и Методий, които все повече научаваме, че са били в комуникация с цар Борис, че тази азбука наистина е създадена за българския народ и впоследствие за делото на техните ученици, както и за героизма на българския народ да защити правото си да пише на български със свои букви във време, в което се е убивало за това".

Призна, че пишейки една книга, тя си е представя като филм.

Георги Иванов допълни, че когато са чели книгата, са имали точно това усещане - като за филм. Посочи, че е изключително трудно, когато се захванеш с такава материя и заяви, че съзнават отговорността, която следва от това. "Това не е просто поредна история, която ще разкажем за екран и ще я направим вълнуваща, а е кауза отвъд нашата работа, отвъд текста и снимките. Това е посланието, което остава. Това е много актуално в момента, защото виждаш как едни политически процеси са се случвали 1000 години назад и много напомнят на сегашните", каза още той.

Георги Иванов каза, че задачата на сценаристите е дообогатят романа, тъй като образите трябва да станат още по-плътни. Самата Людмила съгласна с тази гледна точка. "Аз обличам героите си в мисли, а те в действие."

Вижте разговора във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад