Антон Кутев за референдума за изборните правила, Цветанов и подслушването

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това, което се случва в момента, е, че ние водим дела срещу Цветанов за незаконно подслушване, но ако той е подслушван законно, то се превръща в скандал, като излиза бившият председател на парламента Цецка Цачева и казва, че става грандиозен скандал. Това е чист PR-механизъм как се създава скандал, за да може да бъде поизчистено името и позабърсан образа на Цветанов. Така в "Денят започва" депутатът от ПГ на Коалиция за България и секретар на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев коментира изказванията на адвокат Менко Менков и Цецка Цачева за евентуално подслушване на Цветан Цветанов. "Това е груб PR... Те (ГЕРБ - б.р.) подслушваха масово и ние сега трябва да бъдем обвинени, за да излезе "ето бе, те не са по-добри от нас", обобщи Кутев.

"Цветанов е бита карта, според мен. Той има много неща, които натрупа през управлението си... Той още не го е проумял, но всяко появяване на Цветанов по телевизията е плюс за БСП, всяко негово появява доказва, че това, дето са го правили преди, трябва да се спре, което налива вода в нашата мелница. Той, обаче, не го е осъзнал. Цветанов е човек, който няма бъдеще в политиката кой знае какво, дано не съм прав. При това положение е ясно, че е качен на бобслея, той сам се качи", прогнозира Антон Кутев.

Според него "събирането на изборните правила до мажоритарния задължителен вот е профанизиране на проблема". "Ние в България имаме един огромен проблем - ние се опитваме да намерим универсално лекарство всеки път... Не, има прости начини за решаване, които са последователни", заяви Кутев по повод президентската инициатива за провеждане на референдум за въвеждане на мажоритарен, задължителен вот и електронно гласуване.

"Дори и да има референдум за изборните правила, аз не виждам никакъв смисъл той да бъде именно по този казус. В Изборния кодекс има много други сложни казуси. Например уседналостта е казус и той е засегнат в новия Изборен кодекс. Преференциите в пропорционалната листа е казус и тук имаме решение в новия Изборен кодекс. Това дали се печатат бюлетините в Костинброд и дали управляващите контролират печатането на бюлетините е казус и затова се вкарваме печатането на бюлетини в печатницата за ценни книжа на БНБ... Достъпът до медии - той не е ли казус", отбеляза той.

Има различни начини да се чуе гласът на народа - единият от тях е през референдум, но другият е този, който правим вече четири месеца при обсъждането на промените в изборните правила - да се включат всички, които искаха или намериха своя представител, добави Кутев и заяви категорично, че е "пълен популизъм" твърдението, че България ще се оправи с въвеждането на задължително гласуване.