Ще има ли референдум за изборните правила?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

vlcsnap-2014-01-30-09h27m09s89За да има смисъл един задължителен вот, трябва да има много изчистени избирателни списъци или да има регистър на избирателите. Ако това се направи, може да се говори за някакъв вид задължителност, така коментира темата за предложението на президента за референдум за начина на провеждане на избори в студиото на "Денят започва" проф. Михаил Константинов, бивш дългогодишен член на ЦИК, математик. По повод на искането за електронно гласуване той подчерта, че ако се направи гласуване по интернет, ще се добави една електорална маса, която не е в полза на сегашните управляващи. Той приветства идеята с всеки национален избор да има референдуми по много въпроси и беше категоричен, че измамите по време на изборите се спират единствено и само със спазването на законите.

Проф. Константинов припомни, че в най-новата ни история познаваме на два пъти мажоритарно избиране на депутати. Първият път това е механичната смесена система от 1990 година, която той определи като не лоша система. Вторият път беше през 2009 година. Тези избори той определи като "пълен фарс, цирк" и единственото, което се случи тогава е, че БСП загуби 19 мандата. Причината за този резултат той вижда във факта, че правилата са сменени от самите депутати от БСП в последната минута, което е изключително грешен ход.

Проф. Михаил Константинов изтъкна, че това, към което трябва да се стремим е да стабилизираме изборното законодателство, за да може изборната ни система да работи предвидливо и ефективно.

vlcsnap-2014-01-30-09h27m14s147Другият участник в разговора - Димитър Димитров, преподавател по изборни системи в СУ "Св. Климент Охридски", бивш член на ЦИК, също приветства идеята за референдум. "Вкарването на пряката демокрация има абсолютно символно значение и дано политическият елит разбере това. Защото веднага се впускаме в техническите детайли - може ли да направим електронно гласуване? Да, разбира се, за тези, които могат при определени условия да осигурят личното гласуване. Или можем ли да направим задължително гласуване? Да, разбира се, само че то не може да бъде универсално задължително", посочи той и допълни, че не може всички неграмотни, всички сенилни задължително да бъдат закарани до урните.

Смисълът на демокрацията е да даде онази власт, с която да се самоограничим, да ограничим елитите на всички. Според него сегашният закон за референдумите е написан от някого, който наистина мрази демокрацията или има цинично отношение към своите избиратели или гражданите. Той поясни, че сега действащият закон изисква участващите в референдума да са повече от последните парламентарни избори, което на практика не може да се случи, защото на референдум не могат да гласуват хората от чужбина.