Конференция в ЕП за комунистическото минало на България и Германия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българският и германският опит в решаване на въпроса с комунистическото минало бяха обсъдени на конференция в Европейския парламент в Брюксел. Там беше представена и изложба, показваща различни форми на съпротива срещу комунистическото управление, за които до 1989 година е била забранено да се говори. Репортаж на кореспондента на БНТ в Брюксел Владислав Велев за "Денят започва".

Седем години след създаването на Комисията по досиета, документите в архива й могат да образуват редица, дълга 13 километра. По време на конференцията “Настояще, зависимо от сенките на комунистическото минало”, председателят на комисията Евтим Костадинов каза, че погледът в архивите позволява да се намери равновесието с пострадалите от режима и начин да се върви в бъдещето. Германският евродепутат Йоахим Целер, който заедно с българския му колега Андрей Ковачев са организатори на събитието, направи сравнение как България и Германия се справят с този период от историята им.

Йоахим Целер, депутат в ЕП от ЕНП/ЦДУ: "Има някои разлики. След падането на Берлинската стена хората смятаха, че трябва да говорим за миналото, а политиците се заехме да изпълним това. Хората искаха да видят досиетата, а ние създадохме институциите, сега всеки има достъп до документите. У нас дебатът е много открит. Смятам, че при вас някои институции и структури останаха и след комунизма, заради това в някои области на живота още има сенки от тогава."

Андрей Ковачев, депутат в ЕП от ЕНП/ГЕРБ: "Това, което искаме да представим, е - първо - обективната истина, какво се е случило в България. И второ - отражението на това комунистическо минало върху нашето настояще, върху нашето политическо, икономическо, социално настояще. Миналото не е нито ляво, нито дясно. То трябва да бъде обективно. Това, което се е случило, тези факти трябва да бъдат представени такива, каквито са."

В Европейския парламент беше показана и изложбата “България 1944 - 1989: Забранената истина”.

Стоян Райчевски, един от авторите на изложбата: "С тази изложба искаме да покажем, че много от истините, които се премълчават за младото поколение, трябва да бъдат осветлени. Всеки е свободен да оцени, да избере своя път, да вземе своето политическо решение и гражданско поведение на основата на една обективна информация.

Предстои пътуващата изложба да гостува в няколко български града.