Злоупотребява ли се с данните на пациентите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кой и как злоупотребява с личните ни данни? Как да се предпазим от подобно посегателство? С отговори на тези и други въпроси по темата в "Денят започва" гостува Венета Шопова - председател на Комисията за защита на личните данни.

Имаме два случая на откраднати пациенти от лични лекари. Надяваме се това да са изолирани случаи, каза Шопова и добави, че това се е случило по стандартен начин - попълнен е формуляр и е "предоставен на новия личен лекар", като и в двата случая лицата не знаят и не са давали съгласието си за промяна. Злоупотребите са констатирани в Община Сливен и Община Китен. Пациент, който редовно посещава личния си лекар, бързо ще установи, ако има нередности, но в малките населени места, където повечето възрастни хора рядко търсят лекарска помощ, едва ли ще разберат, коментира тя.

Областта на здравеопазването е критична от гледна точка на сигурността на личните данни, защото те не се изчерпват с трите имена и постоянен адрес, подчерта Шопова, защото от болницата излизаме с епикриза, със здравно досие, което съдържа деликатна и чувствителна информация, която е забранена за свободно обработване по смисъла на закона и това се прави само от оторизирани лица и с определена цел.

Често получаваме жалби и сигнали за нередности, най-вече за отказан достъп до лични данни - например едно лице да излезе от болницата и да поиска пълната история на заболяването. Масово се отказва информация на близките и при смъртен случай в болница или в Спешна помощ, добави председателят на Комисията за защита на личните данни.