Менко Менков: Искаме всички разговори на Цветанов да бъдат приложени по делото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има само един документ, приложен по досъдебното производство, и вчера с г-н Цветанов се запознахме  с материалите по т. нар. "трето дело" срещу него за пенсионирането на Орлин Тодоров. С този документ от 22 януари водещите разследването искат от Прокуратурата предсрочно прекратяване на използването на специалните разузнавателни средства срещу контролираните лица – използвано е множествено число, това заяви по телефона за сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Менко Менков, адвокат на Цветан Цветанов. Той допълни, че не става ясно кои са другите лица, защото не разполага с такива доказателства.

Същността на проблема не е, че е бил подслушван г-н Цветанов със законно искане и разрешение на съда. Същността на проблема е, че разговорите на Цветанов няма да бъдат приложени по делото, тъй като в 10-дневен срок от прекратяване на използването на подслушването или проследяването, заявителят - в случая Прокуратурата, не поиска от Държавната агенция за технически операции изготвянето на веществени доказателствени средства, те ще бъдат унищожени. А защитата иска да бъдат приложени по делото разговорите на г-н Цветанов и останалите лица, които са контролирани. И да се изясни дали той е бил проследяван, за да се види с кого е разговарял, тъй като става въпрос за документиране на деяние, което според Прокуратурата е престъпление, започнато и завършено преди около 2-3 години, подчерта Менков.

Цветанов е подслушван най-малко два месеца. По закон повече от 6 месеца никой не може да бъде подслушван, обясни адвокат Менков. До момента нямаме информация дали е прекратено използването на срс и не знаем дали и в момента не продължава подслушването му.

Адвокатът на Цветан Цветанов беше категоричен, че той и клиентът му държат всички разговори да бъдат приложени по делото. Затова той заяви, че днес ще сезира Бюрото за контрол на срс и главния прокурор - г-н Цацаров, самата Държавна агенция за технически операции, да поискат изготвянето на веществени доказателствени средства.