Арх. Здравков: Май месец трябва да приключат строителните дейности на "Графа"

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На ново тръгва оспорвания конкурс за площад "Св. Неделя". Критериите за него бяха занижени. Идеята е да бъде свързан пешеходният бул. "Витоша" с останалата част на града и ще даде доста от липсващите пешеходни връзки, обясни главният архитект. Занижените критерии са свързани най-вече с финансовата обезпеченост на участниците. Желанието е било да има по-голяма възможност за участие на колективи от България. Дадена е възможност за участие на повече фирми, като в същото време са поставени критерии за квадратура от хектар и половина, за да може да има съответния опит. Желанието на общината е да съберат такива колективи, които могат да се справят с цялата задача - от идеята до реденето на малкото павенце.

Арх. Здравко Здравков: Винаги трябва да се мисли от започването на проекта до последния човек, който ще работи на строителната площадка. Трябва да се знае човешкият фактори и капацитет на хората, които ще изпълняват проекта, защото се оказва, че ние като архитекти създаваме едни изключително сложни детайли, а се оказва, че изпълнителя в последствие се явява доста сериозен проблем с него да бъде изпълнено това нещо.

Голяма част от детайлите на "Графа" в последствие са били преработени, така че да бъдат изпълнени качествено. Около пл. "Гарибалди" вече има поставено градско обзавеждане. Площадът ще добие своя завършен вид след като се сложат настилките и озеленяването. Единственото, въведено в експлоатация, е трамвайното трасе. Май месец трябва да приключат строителните дейности, каза Здравков.

Наредбата за градската среда ще дефинира изискванията както към фасадните решения, така и към климатиците, настилките, елементите, табелите, шрифтовете и цветовите решения. В момента текстовата й част е готова, представена е на политическото ръководство. Арх. Здравков предполага, че след около месец ще започне и общественото й обсъждане.