Крум Зарков: ГРАО не засича българите с адреси у нас, които живеят в чужбина

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във връзка с обвиненията на представители на управляващите, че БСП е направила груба политическа грешка като нейните депутати са останали извън парламента, когато се е гласувал протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО, Крум Зарков заяви, че неговата партия е заявявала не веднъж подкрепата си за интегрирането на съседна ни държава към евроатлантическите структури, гласувала е в подкрепа и в комисия, още повече че въпросът е консенсусен. А що се отнася до грешките, според него, техен автор са управляващите, които са изпразнили от съдържание българския парламент.

Според Зарков, партиите, които остават в парламента и "които се чувстват комфортно там" могат да се занимават с дребнотемие. Картината в страната е такава, че има достатъчно проблеми, които трябва да се решават и това е дневният ред на опозицията.

Управляващите се отказаха от идеята да се изчистят мъртвите души от избирателните списъци и да се създаде избирателен регистър, което стана причина социалистите да напуснат правната комисия. Зарков обясни къде стои проблема с мъртвите души в списъците. По думите му той е сложен не заради имената на починалите граждани, а заради това, че системата ГРАО не може да засича онези близо 2 милиона български граждани, които живеят в чужбина без да си заличили адресите тук. Между данните на ГРАО и на НСИ имало разлика от около 1.5 млн. души, а списъците се правят по данните на ГРАО. Наличието на празни имена в тези списъци може да бъде използвано за манипулации. Затова социалистите са предложили създаването на публичен регистър на избирателите, който с времето може да стане база на избирателните списъци и който би позволил и последваща проверка онлайн така, че сънародниците ни по света да проверят дали някой не е гласувал от тяхно име в България.