Ръст на работните места в Пловдивско

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според данните на бизнеса около 9% е ръстът на новите работни места във фирмите около Пловдив за последните две години. Средната работна заплата в областта е малко над 1 000 лева, а липса на кадри няма, отчитат компаниите. Дори все повече чужденци се местят да работят в региона.

Стефан Стоянов – заместник-кмет на Пловдив: "Имаме 2000 души, които са се преместили трайно в града от чужбина. Това включва и българи и чужденци, които работят тук и над 1000 души трайно са се преместили от София в Пловдив да работят тук, което показва една добра динамика и конкурентна среда."

Седем нови компании са започнали производствена дейност в Тракия икономическа зона през миналата година. Те са високотехнологични фирми, занимаващи се с производство на автомобилни части и ИТ технологии.

Инж. Пламен Панчев – изпълнителен директор на Тракия икономическа зона: "Стремяхме в региона да се произвеждат продукти, изделия с висока принадена стойност, което позволява на тези компании да плащат по-високо възнаграждение, което позволява да се реализират при нас кадри с добра квалификация и обучение."

Очаква се скоро в община Куклен да заработи компания за производство за части за автомобили.

Десислава Николова – мениджър "Човешки ресурси": "Не мога да кажа, че имаме проблем в Пловдив с намирането на квалифицирани кадри. Напротив, първата ни производствена група вече е факт."

А за да бъдат улеснени предприятията около Пловдив, бизнесът ще рестартира проектът за възраждане на градска железница. Намеренията са влаковете да достигат до индустриалните зони, за да могат да се ползват за товари и за пътуване на работещите там.