Северна Корея горда с нови трамваи собствено производство

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Като триумф на местната индустрия бе определен новия севернокорейски трамвай. Тестовете започнаха през август, но днес той вече се движи по улиците на Пхенян.

Повечето от трамваите в севернокорейската столица са чешки, а самата трамвайна мрежа е изградена сравнително късно - през 90-те години на миналия век. Тролейбусите се появават доста по-рано - през 1961 г. В Пхенян има и метро.

Севернокорейският обществен транспорт има своя уникална система, чрез която с червени звезди се отбелязва, ако превозното средство е изминало 50 хиляди километра без нито един инцидент. Някои имат повече от десет звезди.

Смята се, че средно на ден се изминават по 250 километра или близо 75 хиляди километра годишно.

Представител на управлението за обществен транспорт в Пхенян: "Трамваите и тролейбусите са толкова популярни, защото са добри за градската среда. Навсякъде по света има много замърсяване, но тези превозни средства не използват гориво. Освен това, те могат да превозват повече пътници. И се движат по свои трасета, като не пречат на трафика."

Новите севернокорейски трамваи целят да докажат, че производството в страната е модерно и полезно.

Пътничка: "Когато видях новите трамваи по улиците, си помислих, че изглеждат много добре. А сега, когато ги ползвам, разбирам, че наистина са хубави. Ако има повече нови трамваи, Пхенян ще изглежда по-добре."

Засега чужденците не са съвсем добре дошли на новите превозни средства, но все пак ако имат желание да разберат какво е усещането, насреща са туристически компании, които организират специални турове.

Препълнените трамваи и тролеи са честа гледка в севернокорейската столица, защото общественият транспорт остава основно средство за придвижване, а частните автомобили все още са рядкост.