Брекзит и износът на шотладско уиски

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Шотландското уиски е не просто напитка с легендарен ореол. То е сърцето на индустрия, жизненоважна за Шотландия. През 2017 година, износът на шотландско уиски е бил на стойност 5 милиарда евро. Това е повече от една пета от износа на всички произведени във Великобритания храни и напитки. В сектора работят 40 000 души. Ако се стигне до напускане без сделка, той ще понесе сериозен удар - ще бъдат засегнати цените, сроковете на доставките, регулациите.

Шотландия беше против напускане на Европейския съюз и до момента продължава да се бори за запазване на близостта с Европа. Малкият шотландски остров Айли е известен като Острова на уискито. Тук има девет фабрики за дестилиране на уиски. Алън Лоугън е потомствен производител. Най-лошото за него е неизвестността.

Алън Лоугън, производител на уиски: "Притесняваме се да не настъпят изменения в разпоредбите, които биха причинили биха забавили или оскъпили доставките или биха ни коствали повече пари. Сега, вбесяващото е това, че сме толкова близо до крайния срок и още няма решение."

Фабриката за уиски Бруклади е най-голямата на острова. В нея работят 80 души. Тук са се пълнили бутилки с кехлибарена течност при всякакви изпитания. Фабриката е оцеляла при семейни раздори, рецесия, две световни войни.

Дали Брекзит ще бъде критичната точка, която ще пречупи бизнеса? Едва ли, но със сигурност ще го промени. Производителите и търговците започват да измислят спасителни варианти, за да стимулират продажбите, за да не позволят промените да се отразят фатално на този сектор, без който животът в Шотландия е немислим.