Световни новости представят български учени на изложение в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

15 новости представят научните институти, които са част от Селскостопанската академия. Три от изобретенията са разработени от учените от Института по криобиология, които вече са световно известни с производството на космически храни. Вино с екстракт от водорасли, диетичен шоколад и линцер с пуканки от амаранд провокират интереса на посетителите в панаира.

Николай Солаков - Институт по криобиология и хранителни технологии: "Един иновативен продукт е синьо вино, получено от стандартен сорт грозде, с добавен екстракт от спирулина. От самата спирулина е взета само синята част, само синия пигмент. Използвани са методите на криобиологията при ниски температури от директно жива спирулина, свежа, прясна спирулина е извлечен пигмента."

В световната научна общност пигмента от спирулина е известен с доказаните си антиоксидантни свойства. Оказва се, че виното от спирулина не предизвиква главоболие, ако се прекали с употребата му. Новият продукт на Института по криобиология няма аналог, а разработването му е отнело на Николай Солаков половин година.

Николай Солаков - Институт по криобиология и хранителни технологии: "Специално с виното се оказа, че имахме в началото проблеми, изчезваше цвета в момента, в който отворим бутилката, след това този проблем го решихме впоследствие."

В друга от разработките на Института по криобиология са изпозвани какаови зърна от най-добрите райони за производство в Гана и Кот д'Ивоар. Оказва се, че и прекаляването с шоколад може да не доведе до напълняване, тъй като учените са помислили и за това в новия продукт няма захар и мляко.

Николай Солаков - Институт по криобиология и хранителни технологии: "Вместо захар тук са използвани олигозахариди от корен на цикория, които всъщност са пребиотични фибри. Те работят като пребиотик и подобряват микрофлората в храносмилателната система. Отделно вместо мляко сме използвали екстракт от говежди костен бульон, който осигурява колагенови пептиди и то най-хубавите варианти."

Така похапването на шоколад с говежди бульон може да доведе до допълнително разкрасяване, тъй като съдържащият се в шоколада колаген е известен с полезните си свойства. В другия вид шоколад, разработен от Института се съдържат лиофилизирани ябълки.

Николай Солаков - Институт по криобиология и хранителни технологии: "Лиофилизацията е процес, при който се извлича водата при много ниска температура. Започва се от минус 50 градуса и се стига до плюс 30."

Така биологично активните вещества на ябълката остават непроменени, което запазва качествата ѝ. Този начин на обработка учените от Института по криобиология използват и за производството на храните за космонавти.