Само 4% от българите са щастливи

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Като държава минаваме 100 милиарда лева брутен вътрешен продукт. Като отделни личности обаче не достигаме глобалния индекс на щастието. Под него сме с 5 пункта.

Д-р Венцислав Савов, редактор на списание: "Икономиката наистина се справя добре, но въпреки това ние не сме убедени, че българинът е щастлив като нация."

Улица "Щастие" трябва да има в София, Пловдив, Габрово и Иваняне. В София обаче ние не успяхме да я открием, защото, изглежда, на нейно място строят блок.

Според проучването най-нещастни са ромите, хората над 70 години и лицата, които са получили само основно образование. Съвсем очаквано щастието до голяма степен зависи от доходите.

Д-р Венцислав Савов, редактор на списание: "Четиричленните семейства с общ доход над 1500 лева живеят най-добре."

И точно тук по-високото образование идва на помощ.

Д-р Венцислав Савов, редактор на списание: "Образованите хора изкарват по-високи доходи и могат да си позволяват много повече да покриват нуждите си, с което пък да бъдат по-щастливи като личности."

А има едно универсално лекарство, което според психолога Моника Балаян, помага да се справяме с трудности, които не зависят само от образованието.

Моника Балаян, психолог: "Смехът - това е върхът на щастието."

Смехотерапията помагала дори на хора със здравословни проблеми.

Моника Балаян, психолог: "Успяваме дори с болни хора, те усещат себе си щастливи, смеят се и по този начин променят своето отношение и минава болестта."

Разбиращите от щастие казват, че ако се държиш сякаш си щастлив, то действително ще станеш такъв. Преведена у нас тази мисъл би означавала, че всеки сам е отговорен за щастието на своята улица.