Милен Керемедчиев: Във Великобритания тече процес на политическо самоубийство

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера, в навечерието на поредната ѝ среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Тереза Мей загуби трима депутати, които се отделиха от нейната Консервативна партия заради правителствения подход по Брекзит и се присъединиха към осемте отцепници от лейбъристите, като всички те заедно вече се наричат Независима група.

Как новата група ще промени политиката на страната за Брекзит? В студиото на Сутрешния блок на БНТ1 темата коментира Милен Керемедчиев - бивш заместник-министър на външните работи.

"Във Великобритания тече поредният процес на политическо самоубийство на елита. От векове в британския парламент царува двуполюсният политически модел и създаването на нова група от независими депутати означава допълнително разбиване на мнозинството. Знаем, че г-жа Мей управлява с подкрепата на 10 парламентаристи от Ирландската юнионистка партия. Ако продължава този отлив на депутати от нейната партия, това ще означава, че даже и с подкрепата на ирландската партия, тя няма да може да прокарва никакви свои идеи или решения, които постига в Брюксел през британския парламент. Тоест в момента се върви към абсолютно замиране на възможностите за решение за Брекзит в британския парламент", прогнозира Керемедчиев.

Какво още каза той по темата Брекзит вижте във видеото.