Българчета с награди от музикален конкурс в Италия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Детска вокална група от Ямбол представи достойно България на престижен международен конкурс "Орфей в Италия", съобщава за "Денят започва" Диана Иванова.

Вокална група "Бижу" към ямболското читалище "Съгласие" спечели най-голямата награда – първо място за група и награда за най-добър аранжимент, в международния конкурс "Орфей в Италия", който се проведе от 8 до 14 септември в италианския град Лидо Ди Йезоло в провинция Венеция.

Конкуренцията е била голяма – над 300 участници от 14 държави в различни области на изкуството, които са преминали през специална селекция.

"Предадохме си заявката, изпратихме клип и ни одобриха. От всякакъв стил песни изпълняваме - поп, фолклорни обработки и също така класическа музика", разказва Михаела Николова.

Изпълненията са били оценявани от жури, в което са участвали композитори, диригенти, хореографи и музикални мениджъри от различни страни, сред които и един българин – хореограф.

Впечатлихме журито с нашия типичен български фолклор, който беше обработен. Стилизираните костюми доста впечатлиха журито и имахме също така и един много красив танц", обяснява Светослава Иванова.

15-годишната Ивет Багерова спечели най-голямата индивидуална награда в нейната възрастова група. "Конкурсът е международен, аз спечелих първа награда и покана за друг конкурс в Римини", радва се тя.

Още две индивидуални награди завоюваха участници от групата – второ място за Силвия Георгиева и трето място за Кристина Василева. "Аз спечелих с песента "Една сълза" на Нели Рангелова и песента на Леона Луиз "I see you", пояснява Кристина

За призьорите от конкурса музиката не е само хоби, но и най-голямата им мечта за бъдеща реализация.

Вокална група "Бижу" е създадена през 2005 година. Повечето от участниците са постъпили в нея съвсем малки, но има и нови попълнения.

"И така постепенно вече за 9 години израснаха, натрупаха опит, натрупаха репертоар, самочувствие, конкурси, награди, сега ще честваме юбилей", казва ръководителят на групата Павлина Христова.

Групата има многобройни участия в конкурси и много награди, но най-важното им качество е изграденият добър колектив и издръжливостта им.

"При какви ли не условия са пели и когато виждат, че нещата са сериозни и че трябва да бъдат всеотдайни, го правят. Обичат много музиката и са много всеотдайни, с много любов работят и с голямо търпение", хвали децата Христова.

Успехите увеличават желанието за нови изяви, а групата е амбицирана за 10-годишнината си догодина да спечели още повече награди.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад