Обучение за лични асистенти в Германия и Австрия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България е на четвърто място по осигуряване на лични асистенти и домашни помощници за Австрия и Германия. Най-честите проблеми, с които се сблъскват сънародниците ни идват от недостатъчното познаване на езика. Проект, финансиран от Европейската комисия, е изготвил набор от материали включващ самоучител по немски и най-необходимата правна и административна информация за упражняване на професията в двете държави.

Материалите ще са достъпни безплатно в Интернет и бяха официално представени в Пловдив, съобщава за "Денят започва" Росица Колева.

70 000 са личните асистенти в Австрия и Германия и търсенето им непрекъснато расте, отчитат институциите на двете държави. Повече от 90% от хората, заети с тази работа, идват от страните на Източна Европа.

Кристина Фюриешова от Словакия работи от девет години като личен асистент във Виена. „В началото помагах на 90-годишна жена – обслужвах я и я разхождах. Всеки клиент е различен, но повечето настояват непрекъснато да разговаряш с тях, затова познаването на езика е от голямо значение”, разказа тя.

Кристина е съдействала за изготвянето на информационните материали по проект БИД. Те предлагат езикови упражнения за ситуации от ежедневието и информация, полезна за легализирането на статута на чужденеца-личен асистент. В проекта участват партньорски организации от осем държави.

„Проектът е много актуален, защото демографското развитие на Австрия сочи все по-голямо застаряване на нацията”, каза координаторът на проект БИД, Австрия Силвия Зайовак.

„Личните асистенти в Германия живеят в домовете на възрастните хора и са ангажирани 24 часа с тях. Те не могат да посещават курсове по езика на място и затова нашият проект им дава възможност да се самообучават и да се информират за всичко полезно от дистанция”, разказа германският координатор Анагрет Милике.

„Ползваме данните от различни агенции по заетостта, само в Полша работим с над 70 посреднически фирми”, каза полският координатор Беата Новачек.

„В Унгария интересът към проекта е огромен още преди да сме качили информационните материали в интернет. Само анонсиращата ни страница във Фейсбук е посетена от 800 потребители за един ден”, съобщи координаторът от Унгария Микаела Щилер.

В Австрия личните асистенти получават между 50 и 70 евро на ден в зависимост от нивото на владеене на езика. До месец обучителните материали ще бъдат качени в интернет-страницата на проект БИД.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад