Как да се предпазим от грип?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента няма никакви белези за циркулация на грипни вируси, затова сега е времето да се предпазим от грип и за противогрипните ваксини, каза в студиото на "Денят започва" проф.д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

В аптечната мрежа вече има ваксини и техният състав е в съответствие с препоръките на Световната здравна организация. Според прогнозите очакваме следните вируси: пандемичния вирус, който се появи през 2009 г., щам А Калифорния, представител на грипните вируси от подтип А2 - А Тексас, който е малко по-различен от миналогодишния, и представителя на противогрипните вируси тип В - В Масачузетс. Това са очакваните вируси за цялото Северно полукълбо, заяви проф.Кожухарова.

Използването на противогрипни ваксини е безспорен въпрос, защото няма друго специфично средство за предпазване от грип, категорична беше д-р Мира Кожухарова. Ефективността им за млади и здрави хора е над 80%, а за хората в по-напреднала възраст и хронично болни ролята е да предпази от усложнения и евентуално от смърт, поясни тя. Грипът е много заразно заболяване, предупреди проф.Кожухарова. При голям процент от хората грипът може да протече леко и това вероятно е причината да го неглижираме всяка година преди сезона.

Общопрактикуващият лекар д-р Везенков също заяви, че е рано за грип, но са се увеличили простудните заболявания. Напоследък има отлив от имунизациите, каза д-р Везенков. Хората, които се отказват от ваксини, казват, че се предпазват с препарати, засилващи имунитета, подчерта лекарят. За да се предпазим от грип, през лятото е трябвало да се закаляваме, да ядем повече плодове и зеленчуци,  да пием достатъчно вода, и по време на грипната епидемия да избягваме места, където се събират много хора, препоръча д-р Везенков.

Маските като предпазно средство биха могли да се използват, но правилно и да се сменят достатъчно често, поясни проф.Кожухарова.

Проблемът с вируса ебола е много сериозен, той е ситуиран в Африка и се разпространява само там, но тревога има и може би всички епидемиолози от ЕС работим основно по този проблем, съобщи д-р Кожухарова. За България няма риск, правим това, което се прави в Европейския съюз, заяви националният епидемиолог.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад