Израелска помощ за пострадалите от наводненията в Мизия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

48 дни след потопа в Мизия пристигна и международна помощ за пострадалите стотици семейства, разказа за "Денят започва" Илиана Минковска. Инициатор на първата по рода си хуманитарна акция на държавата Израел и на еврейската общност у нас бе лично израелският посланик Н.Пр. Шаул Камиса Раз. Дарението включва не само веещи от първа необходимост, но и медиценска и психологическа помощ за малки и големи в бедстващия след потопа град.

Израелските дипломати дойдоха за първи път в Мизия няколко дни след бедствието, за да се запознаят конкретно с най-належащите нужди и проблеми на хората. От израелското посолство веднага се ангажираха да помогнат за част от ремонтите на наводнените училища и да организират мащабна дарителска акция за оказване на реална, конкретна и най-важното – бърза помощ за отстраняване на щетите от бедствието. Оказа се, че Израел има богат опит за справяне с подобни бедствия.

"Преди всичко нашият опит показва, че подобни бедствия оставят тежки травми у пострадалите, не само физически, но и психически, решихме да доведем с помощта на Външното министерство на Израел делегация от съветници, които са натрупали много опит и могат да дойдат и да го предадат тук. Те ще минат през детските градини и основното училище, ще направят диагнози на място, ще се срещнат с родители и учители. След това ще проведат семинар с всички специалисти от общината, било то психолози или съветници", подчерта Н. Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Израел.

Според израелския посланик най-важният извод от техния опит е, че след такива бедствия не бива да се работи на парче, а трябва да се координират действията на всички държавни и обществени органи. Обучението за действие при кризи започва още от детската  градина и училището, с което се подготвят хората да действат като спасители, а не като жертви.

"Първо, поемане на лична отговорност: какво ти можеш да направиш, за да помогнеш на себе си и на околните при едно бедствие. И след това да разпространиш това познание и тази съпричастност на тези около теб. Това е, което като послание би трябвало да произлезе от цялата тази акция „Топло сърце”. Защото и в България имаме тази поговорка „Сговорна дружина планина повдига”.", каза  д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.

"Моята къща е за ремонт с жълт и червен знак. Количка и лопата - това ни трябва, защото сме за ремонт, иначе всичко загубихме и къщата пропада. Намират се и добри хора, много сме доволни от Червения кръст, досега са ни подпомогнали с храна и с каквото са могли", споделя Вълкана Стоименова.

От Червения кръст обещаха, че ще продължат да помагат с храна, вода и подслон на хората, останали без дом. Предстои между пострадалите да се разпределят и половин милион лева, събрани от дарения от БЧК.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад