За новата инициатива "Обекти без названия"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва с култура" продуцентът на предаването Николай Колев представи новата инициатива "Обекти без названия". "Идеята е да започнем да събираме обектите, които нямат имена, и да предлагаме техни имена, да видим какви имена ще се съберат и дали ще заработят изобщо", обясни той.

Трябва ли нещата от нашия живот - вещи, явления и т.н., които нямат специални наименования, да получат такива, запита Николай Колев гостите в студиото - психолигвиста Стела Богомилова, писателя и преводач Ангел Игов и проф. Владко Мурдаров.

Според Стела Богомилова повечето думи водят по повече самоограничение. "Какъв е смисълът да наименоваме неща? Да не сме Господ, който да назовава", попита тя и отбеляза, че светът в развитието си върви към невербалната комуникация.

В работата си като преводач непрекъснато ми се налага да се справям с този проблем - думи, които нямат точен превод на български език, каза Ангел Игов.

Проф. Мурдаров сподели, че размишлявайки върху въпроса защо има явления в живота ни без специални наименования, е стигнал до извода, че ние даваме имена само тогава, когато имаме необходимост от това.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад