Д-р Кунчев: В здравеопазването липсата на кадри започва да става водещ проблем

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В началото на разговора коментирахме протеста на медицинските сестри за достойно заплащане. Д-р Кунчев подчерта, че в областта на общественото здраве липсата на кадри започва да става водещ проблем. "Свидетел съм как в годините се натрупаха доста големи дисбаланси в здравеопазването. Трябва наново да се прегледа цялата система и да се въведе някакъв ред, защото в момента има някои места, където заплатите са повече от добри, само че повече са тия, които са ниски и демотивират работещите там."

Д-р Ангел Кунчев: А особено пък за системата на Районните здравни инспекции, на Националните центрове, които работят в тази област, е трагично положението. Аз не знам през последните 5-6-10 години млад човек да се е насочил към тая област.

Готовността на държавата да реагира при някаква ситуация намалява значително, което е опасно, предупреди д-р Кунчев. Той беше категоричен, че трябва да се вземат мерки, така че да е мотивиращо да се работи в тази сфера. На първо място са заплатите, разбира се, но освен това възможностите за растеж и да градиш кариера в България и на мястото, където живееш, са също важни фактори.

Вижте целия разговор във видеото.