Ръст на производството на уиски в Германия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Едва ли ще повярвате, че човекът, който си сипва уиски и отпива с удоволствие е германец и то не просто ценител, а производител. А напитката е с лек карамелен привкус и дъх на микс от ядки, подправки и сушени плодове.

Създадена е в малка фабрика, сгушена в североизточната провинция Бранденбург на час път от Берлин.

Бастиан Хойзер, производител на уиски: Винаги сме обичали ръжено уиски, защото работехме в барове и го използвахме в много коктейли. И сега сме първата в Германия дистилационна, която произвежда само ръжено уиски.

В Германия се произвеждат едва 6 милиона литра уиски годишно. И да, Бастиан е наясно, че не може да конкурира нито бърбъна от Тенеси, нито шотландските сингълмалцови уискита.

Бастиан Хойзер, производител на уиски: Ние сме като муха на гърба на слон. Шотландците няма от какво да се притесняват.

Но е факт, че в момента в Германия има по-голям брой дестилационни фабрики за уиски, отколкото в Шотландия.

Михаела Хабел, президент на Асоциацията на германските производител на уиски: Фабриките за уиски в Германия в момента произвеждат твърде малко, за да могат да стъпят на световния пазар. Но в момента производството им нараства неимоверно и как ще ни посрещне световният пазар ще видим през следващите две - три години.

И все пак, износът на шотландско уиски за 2017 е бил за над 5 милиарда евро, докато в Германия цялата продукция е на стойност 11 милиона евро, по данни на правителството.

Михаела Хабел, президент на Асоциацията на германските производител на уиски: В момента продаваме главно на местния пазар, но за в бъдеще - мечтите ни нямат граници.

Но германските производители имат два ключови фактора на своя страна - Доналд Тръмп и Брекзит. Ако заради политиката на налагане на мита на американския президент и заради напускането на Евросъюза от британците, цените на бърбъна и скоча скочат рязко, тогава може би скромните германски фабрики ще получат своя шанс.

Текст Цветелина Йорданова