Проф. д-р Махмут Ак: Паметта прави силни както институциите, така и хората

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Знанието живее в красивата сграда. Тук усещаш духа на онези, които определят съдбата на милиони. В началото Министерство на отбраната и място, където се взимат важни решения по време на Първата световна война, днес - Ректорат на най-старото висше учебно заведение в Турция. И отново място за важни решения за страната, защото много от тях рано или късно са в ръцете на възпитаниците на Истанбулския университет.

БНТ: С какво най-много се гордее университетът?

Проф. д-р Махмут Ак, ректор на Истанбулския университет: Паметта е онова, което прави силни както институциите, така и хората. Черпим смело от нея. Един университет може да покаже своята сила в 3 областти - образованието, изследванията и заслугите към обществото. Двама турски интелектуалци са носители на Нобеловата награда - Орхан Памук и Азис Санджар. И двамата - наши възпитаници. За нас Азис Санджар е много ценен човек. Той се гордее със страната и народа си. Дари Нобеловата награда, която му беше присъдена на Истанбулския университет. Смятам, че това е още едно доказателство за успеха ни. В момента в много от институциите, отговорни за важните решения в страната, работят хора, завършили при нас. Парламентът ни е съставен от 600 депутати, 105 от тях са получили образованието си в Истанбулския университет.

Да научат младежите да използват знанията си по най-добрия начин е най-голямата отговорност на университета, според ректора. В 630 специалности и обучителни програми се подготят 75 хиляди студенти. 110 от тях идват от България.

Проф. д-р Махмут Ак, ректор на Истанбулския университет: Тук избират да учат, младежи, които вече са направили планове за своята кариера, такива които знаят накъде ще продължат след като завършат и се подготвят за това. Тази година в университета са приети 25 хиляди нови студенти. За 12 хиляди от тях това е първото им желание, а всяка година кандидат-студентите в Турция са повече от 2 милиона и половина.

БНТ: Въпросът за отношението на ададемичните среди към политиката вълнува всички хора по света. Може ли университеът да стои далеч от политиката?

Проф. д-р Махмут Ак, ректор на Истанбулския университет: Със сигурност университетът страни от политическите теми на деня, но това не означава, че не следим политиката. Все пак тя се прави с хората и заради хората. Затова една от важните ни задачи е политиката да бъде приложена по правилния начин. Ето защо трябва да подготвим кадри с познания за историята на страната ни, с поглед над темите, които вълнуват обществото днес и възможностите, които бъдещето предлага пред нашата страната. Това може да бъде най-добрият ни принос към политиката - подготовката на кадри, които могат да управляват страната. Участваме в много социални проекти. Чрез тях учим младежите на солидарност към обществото. Обръщаме и специално внимание на жените. Повече от 30 години имаме много успешен Център за иследвания и политики към жените. 57% от работещите в университета и 53% от студентите също са също са жени - постижение, с което се гордеем.

Между редовете на изреченото погледът към важните събития от днес вчера се оказва неизбежен. Особено, когато ректорът е и историк.

Проф. д-р Махмут Ак, ректор на Истанбулския университет: Ако обществото разбира добре историята, може много по-добре да предвиди не само днешния ден, но и бъдещето. Историята e съкровищница от знание, което много щедро ни съветва и за случващото се днес. Нещата се повтарят, въпреки че понякога изглежда сякаш нещо се случва за първи път. И ако можем да разчетем правилно събитията, ще намерим и правилния изход.