Музей на белия щъркел в Белозем

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С увеличаването на щъркелите в Белозем растат и децата в селото, гласи местното поверие. Затова тази пролет всички се радват на тяхното завръщане в началото на месец март и очакват повече новородени. Даниела и Атанаска са белоземски снахи, дошли тук преди години от Стара Загора и Пловдив, и с радост отглеждат децата си на село.

Даниела: В града не може децата да се пуснат свободно да играят. Там има много опасности, може би тук, на село, животът е по-бавно течащ, отколкото в градовете, в ежедневието може да му се радваме изцяло.
Атанаска: Тук децата се отглеждат много по-добре, имаме си животни, показваме им ги на живо, не само на книжки.
Даниела: И тази година се надяваме, че ще има повече деца, за да бъде по-весело за игра, а относно щъркелите - те им носят много радост.

За жителите на Белозем щъркелите не са само символ на настъпващата пролет и надеждата, а част от ежедневието им. Грижите за белите птици ежегодно се увеличават.

Бъдещият музей ще събере в една колекция всички експонати, посветени на щъркелите, събрани през последните години. Към него ще работи и информационен център, а целта е още тази година селото да бъде включено в туристически дестинации.

Иван Тачев - кмет на село Белозем: Ще се постарем да го направим максимално бързо, тъй като тази година Пловдив е Европейска столица на културата ще има желаещи да го видят, тъй като това е нещо, което в държавата никъде другаде го няма.

И тази година Фестивалът на белия щъркел в Белозем ще събере много специалисти орнитолози и любители на птиците на 18 май.
Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад