Коалиционни схеми преди евроизборите. Думата на анализаторите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Антоанета Христова определи договорката между ГЕРБ и СДС не като сделка, а като процес, който отдавна е трябвало да се получи. Аргументите идват от необходимостта за допълнително засилване на дясното поради силния сблъсък на ГЕРБ с БСП в момента. От своя страна, според нея, СДС е в позиция като носител на символа за демокрация в България, обаче няма почти никакви възможности като присъствие и перспективи. Христова определи това действие като "много силно" за десните, защото той се основава на идеята за сигурността да влезеш активно в политическия живот от една страна и как да дадеш сила и идентичност от друга страна. Актът е бил подкрепен от ЕНП в лицето на Джозеф Доул, което е начин да го легитимира пред крайно десните в СДС.

Татяна Буруджиева вижда случващото се между ГЕРБ и СДС в контекста на предизборната ситуация в Европа - битката между лявото и дясното за това каква да бъде Европа, както и равносметката за това какво е направено дотук. Накратко това е дебатът за Европа. В него десницата прави всичко възможно за идентификация на политическите сили. става въпросът за вдигане на автентичното дясно срещу автентичното ляво. Според политолога десните сега дават знак, че ще бъдат с тези партии, които изразяват десницата в ценностно отношение.

"Битката е дясното да привлече този тип партии и да се отърси от обвиненията, в които го вкарва левицата на европейско равнище, че те са всъщност трамплинът за крайно десните, националистите, ксенофобите и неонацистите да влязат в управлението на Европа."


Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад