Д-р Плочев: Вирусът ебола не се предава по време на инкубационния период

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Причина за притеснение е, че за първи път от всичките 20 описани епидемични взрива на ебола вирусът излиза извън пределите на Африка. Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. д-р Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести към ВМА.

"До сега в литературата са описани около 20-ина епидемични взрива от ебола, като най-големият от тях е бил от около 400 случая. Сега, обаче, имаме не взрив, а епидемия, която с вчерашна дата е обхванала вече 4 665 случая, от които близо 50% са починали", подчерта още д-р Плочев.

Той обясни, че е възможно вирусът да се е променил с течение на времето и да се е "научил" как да се пази от имунната ни система. Освен това има още една причина, да има толкова много заразени и починали - хората в засегнатите африкански райони оказват известна съпротива именно към оказваните мерки от страна на здравните организации, тъй като обвиняват лекарите, че причиняват тази болест, обвиняват белите лекари в расизъм и за своето лечение търсят шамани.

"От вчера се е взело решение да се пращат войски от Европа, които да охраняват епидемичните огнища, за да се спре по някакъв начин разпространението на заразата. Въпросът е, че заразата за пръв път от всичките тези 20 взрива, за които говорим, излезе извън пределите на Африка. В Европа ебола е имало само в епруветки", добави проф. д-р Камен Плочев.

"Уникалното при тази болест - в инкубационният период, докато вирусът се натрупа, преди появата на симптомите болният не е заразен, болният е заразен като се разболее и една седмица, след като умре. Инкубационният период е до 21 дни, а в момента в Африка, при тази епидемия, върви между 10 и 12 дни", поясни началникът на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести към ВМА.

Големият въпрос, обаче, е как участват животните в разпространението му. На първо място са дивите животни - кои от тях участват, на второ място - домашните любимци. д-р Плочев обясни, че въпросът с домашните любимци е много спорен, защото има научни данни, че кучета се заразяват, но няма нито една публикация, която да казва, че кучето се разболява, а заразен е само болен организъм.

Домашните могат да предават вируса по механичен път - тогава, когато стопанинът не знае, че е болен, но има кръвотечение, повръщане и по време на грижи и нежност към животното прехвърли вируса, който пък попада върху друг човек, който също е имал досег с кучето.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад