Историята на смелата Малала

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новината, че 17-годишната Малала Юсуфзай е тазгодишния носител на Нобеловата награда за мир зарадва хиляди хора по света. Най-горд обаче, е нейният баща.

Само две години са изминали, от деня, в който Зиаудин Юсуфзай мисли, че ще загуби дъщеря си. 15-годишната тогава Малала беше простреляна в главата на път за училище. Прекара дни в безсъзнание, оцеля по чудо и се превърна в символ на борбата за равни права на жените. Бащата на най-младия носител на Нобелова награда си припомня тежките мигове, в които дъщеря му се бори за живота си.

"Представете си, че детето ви е на границата между живота и смъртта. Не знаете какво ще се случи през следващия час, през следващите 6 часа, през следващия ден. Не знаете дали ще оцелее или ще умре", разказа Зиаудин.

Момичето пишеше в анонимен блог, в който се бореше за правото на пакистанските момичета да получават образование. Нейната позиция я превърна в мишена на екстремистите действащи в района на Пакистан. Огромна доза късмет и бързата лекарска намеса спасяват смелото момиче. Куршумът минава на милиметри от мозъка й. Малала оцелява и продължава да се бори за правата на жените в Пакистан. Преди дни публикува видеопослание, в което призовава момичета да се включат в образователна програма.

"Всяко момиче заслужава образование и всяко момиче заслужава да бъде част от създаването на технологиите, които ще променят света, в който живеем", заяви Малала.

Днес цялото семейство живее във Великобритания. Не могат да се върнат в родината си, защото бойците на Ал Кайда отправят смъртни заплахи към Малала и роднините й. Малала е носител на наградата Сахаров за свобода на мисълта на Европейския парламент за миналата година. След по-малко от два месеца ще отпътуват за Осло където ще бъде церемонията по връчването на Нобеловите награди.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад